Skräddarsytt

Svensk kärnfuru

Linoljemålning

Inoljning

15 års garanti

Stora volymer

VÅRT FÖNSTERHANTVERK

Kvalitet med kapacitet – inga vanliga allmogefönster och kulturfönster.

När allt stämmer överens i varje liten detalj med dina högt ställda förväntningar, då är det en normal leverans för oss. Men vägen dit, att vi varje gång kan leva upp till ett gediget fönsterhantverk i en tillverkning av allmogefönster och kulturfönster med stor volymkapacitet, är en ganska speciell historia. Följ med oss på en resa från hantverkskunnande till modern produktion, från de djupa tallskogarna i Norrland ner till vår snickerifabrik i småländska Vimmerby.

Alla våra fönster konstrueras på traditionellt sätt med tappar i varje karm som skruvas och limmas ihop. Droppnos i ett stycke, ändträförseglig och äkta spröjs är bara några saker som kännetecknar ett fönster från oss.

Kvalitet börjar med rätt material i grunden
Grunden i bra fönster och fönsterdörrar är virket. Folk brukar säga att det inte är lika bra trä i dagens fönster som förr i tiden. Med all respekt för gammal fin kvalitet, det är inte helt korrekt. Virket i de fönster som tillverkas på Wimmerby Fönstersnickeri hämtas som i gamla tider i rätt skogar. Senvuxna tallar i norrlandsskogarna, dvs träd som har fått kämpa, har vuxit långsamt under korta somrar, gärna i norrsluttningar och därför är riktigt massiva med täta årsringar.

När virket levereras till vårt snickeri handsorterar vi det och väljer bara ut de bästa delarna för våra fönster. Det ger ett grundmaterial till fönster som klarar väder och vind med lång hållbarhet i regn, sol och kyla. Det är också anledningen till att vi kan säga att våra träfönster håller längre än material som aluminium och PVC. Förutom att de självklart är mycket vackrare, och ger bättre isolering.

När den utvalda delen kommer in i vår snickerifabrik så vidtar en process som både bygger på en kombination av gedigen hantverksskicklighet och modern industriteknik. Det säkerställer fönster med högsta kvalitet i en effektiv produktion.

På Södra Djurgården ligger konstmuseet Prins Eugens Waldermarsudde. Vi fick uppdraget att renovera dess fönster i etapper, och nu senast – vindsvåningen. Läs mer om hur projektet gick till.

Traditionell och modern tillverkning
Våra erfarna fönstersnickare tillverkar de fönster och fönsterdörrar som önskas. Till exempel kan vi tillverka exakta repliker av de ursprungliga fönstren, eller fönster i storlek och utseende som du vill ha till projektet. Oavsett form bygger vi dem på traditionellt sätt med tappar i varje karm som skruvas och limmas ihop. Vi vet att det håller bäst i längden.

Av samma skäl, och på samma traditionella sätt, tillverkar vi ytterbågar med droppnos i ett stycke. Ska det vara spröjs så löser vi självklart det. Endast äkta spröjs lämnar vår fabrik.

Ett viktigt nästa steg i processen är att våra målare nogssamt rötskadeskyddar nedre delen av fönstret, eftersom det är en extra utsatt del av karmen. Sedan förseglas ändträt ordentligt med rätt färg, för annars är det här virket med åren tar mest stryk.

För varje moment i processen använder vi modernast tänkbara utrustning för att möjliggöra ett hantverksbaserat snickeri som producerar effektivt med hög leveranskapacitet och konkurrenskraftiga priser. Samtidigt har vi alltid erfarna ögon som utför manuell kvalitetskontroll genom hela tillverkningskedjan.

Skräddarsytt och flexibelt
Kvalitet för oss är också att du ska kunna få exakt de fönster och fönsterdörrar du önskar. Vi kan skräddarsy genom att vi har en flexibel och hantverksbaserad snickeriproduktion. När vi målar karmar och bågar använder vi normalt lösningsmedelsfria färger. Men om du önskar traditionella färger för exempelvis kulturfastigheter så ordnar vi även det. Vi har ett väl utbyggt penselmåleri, där även fönstrets kittfalsar kan målas om så önskas.

15 års garanti
Allt detta sammantaget gör att vi lämnar 15 års garanti på alla våra fönster. Så känn dig varmt välkommen till ett genuint fönsterhantverk, anpassat för moderna krav på tillförlitliga leveranser av större volymer vid renoveringar och nyproduktion.

Sveriges första och enda auktoriserade fönsterfabrik
Tillsammans med Auktoriserat Fönsterunderhåll har vi drivit ett pilotprojekt gällande cirkulär ekonomi och hållbarhet i fönsterbranschen. Detta gör att vi nu är Sveriges första och enda auktoriserade fönsterfabrik. En garanti för att våra fönster är de bästa man kan hitta på marknaden. Läs mer.

Mats Klingström

Välkommen att kontakta Mats så får du
veta mer hur vi kan hjälpa dig.

Peter Sidenbäck

Välkommen att kontakta Peter så får du
veta mer hur vi kan hjälpa dig.

Byt endast ut ytterbågen.

Genom att byta ut fönstrets ytterbåge till en ny replika och behållabefintlig  karm och innerbåge, får du en varsam och ekonomisk fönsterrenovering som bevarar och behåller utseendet på dina fönster. Vi kallar det för Wimmerbymetoden.

Loading...